Kraamzorg op maat

 

De behoefte aan kraamzorg verschilt per persoon. De één heeft veel hulp van familie. Misschien ben je zwanger van je eerste baby en wil je zoveel mogelijk uren kraamzorg. Het aantal kraamzorguren wordt op jouw situatie afgestemd.

 

Het Intakegesprek

 

Bij een intakegesprek komen alle zaken ter voorbereiding op de bevalling en kraamperiode aan de orde. Gezinssamenstelling, leefomstandigheden, aanwezigheid van huisdieren e.d. worden besproken. Wij vertellen je graag meer over onze organisatie en de kraamzorg die je van ons mag verwachten. Ook de voordelen van borstvoeding worden besproken. Daarnaast zijn we erg geïnteresseerd in jouw wensen! In de 7e maand van je zwangerschap vindt het intakegesprek plaats. Bij een meerling in de 6e maand.

 

Aantal uren kraamzorg

Het aantal kraamzorguren wordt zo objectief mogelijk bepaald met het landelijk indicatieprotocol kraamzorg. Dat is de leidraad, waarmee de aard (de inhoud van de zorg) en de omvang (het aantal uren zorg) van de kraamzorg die nodig is, wordt beoordeeld.

Op drie momenten wordt gekeken welke kraamzorg nodig is. Dat noemen we de indicatiestelling.

 

De eerste keer is dat bij een zwangerschapsduur van uiterlijk 36 weken. Een speciaal hiervoor opgeleide medewerker bespreekt met jou de inhoud van de kraamzorg: wat is nodig voor jou en je gezin? Hierop wordt in eerste instantie het aantal uren kraamzorg gebaseerd. Als alles bij de bevalling goed verloopt, ontvang je kraamzorg met een basisomvang van 49 uur.

 

Maar niet alles is vóór de bevalling bekend. Daarom wordt ook op twee andere momenten gekeken welke zorg geboden moet worden. Dat gebeurt op de dag van de bevalling én op de derde of vierde dag erna. Pas dan is duidelijk wat moeder en kind écht nodig hebben. Jouw verloskundige en kraamverzorgende doen samen deze tweede en derde inschatting. Als het nodig is, wordt de geboden zorg aangepast aan de nieuwe zorgvraag. Dat noemen we een herindicatie.

 

Terug naar homepage